Program
Ryby, grzyby, sery, piwo i nalewki to produkty, z których słynie Pomorze. Świeżość lokalnych składników i wyjątkowe przepisy czekają na odkrycie. Program, który dla Was zaplanowaliśmy, to kulinarna przygoda, dzięki której poznacie historię regionu.
Dzień 1
Świeżość na wyciągnięcie ręki
Przygodę na Pomorzu rozpoczniecie od wycieczki po Miejskich Halach Targowych w Gdyni. Ten zespół budynków wpisany jest na listę zabytków jako przykład międzywojennej architektury modernistycznej. Miejsce to oferuje najlepszy wybór owoców, warzyw, grzybów, jagód, ziół, mięsa, miodu, serów oraz świeżo upieczonego pieczywa i ciast – no cóż, po prostu wszystko, co świeże i lokalne! Hala rybna to wizytówka całego kompleksu, a także Gdyni. Znajdziecie tu świeże ryby z Bałtyku, a także z okolicznych zbiorników słodkowodnych.
W dalszej części dnia zaznajomimy Was z piwowarskimi tradycjami Gdańska w trakcie zwiedzania jednego z wielu lokalnych browarów. Będzie też czas na degustację świeżego piwa.
Dzień 2
Rybka lubi pływać
Dziś czeka Was wizyta w Zagrodzie Śledziowej koło Ustki. Mieszczące się tu Muzeum Śledzia, z licznymi autentycznymi eksponatami, opowiada o tym, jak ważny był i nadal jest śledź dla mieszkających na Pomorzu ludzi. W trakcie degustacji odkryjecie, na jak wiele sposobów podawać można tę rybę.
Po południu odwiedzicie wyjątkowe miejsce – rodzinne gospodarstwo rolne i gorzelnię w jednym. Surowce wykorzystywane do produkcji alkoholi w gorzelni, która ma ponad 150-letnią tradycję, pochodzą z otaczających ją pól. To miejsce, w którym z pasją i dumą realizowana jest idea „z pola na stół”. W trakcie degustacji właściciele opowiedzą o tym, jak powstają tu wyjątkowe produkty.
Dzień 3
Odkrywając historię zamkniętą w przepisach
Pomorskie serowarstwo ma kilkusetletnią tradycję. Zachowane do dziś przepisy sięgają XVII w., kiedy to na Żuławach osiedlili się Mennonici. Ta protestancka wspólnota wywodzi się z Holandii, a jej ostatni przedstawiciele wyemigrowali z Polski do Kanady i USA w 1945 roku. Mennonici pozostawili nam nie tylko recepturę na ser zwany „Werderkäse”, ale też m.in. likier jałowcowy „Machandel”. Oba produkty znajdą się na Waszych stołach w trakcie obiadu.
Więcej o tradycji kulinarnej Mennonitów dowiecie się podczas wizyty w Muzeum Żuław w Nowym Dworze Gdańskim. Tutejsza wystawa przedstawia drogę do przystosowania się do nowych warunków oraz ukazuje tożsamość kulturową i religijną tej mniejszości.
Dzień 4
Żegnaj, Gdańsku
To ostatni dzień kulinarnej przygody na Pomorzu. Rano przewodnik zabierze was na dwugodzinny spacer po najważniejszych zabytkach Głównego Miasta, historycznego centrum Gdańska. Następnie zaprosimy Was na jeden z centralnie położonych tarasów widokowych, gdzie czekać na Was będzie pożegnalna kawa i słodkości.