Kulinarna podróż do Małopolski

Smaki Krakowa i okolic

Zarys

Małopolska to region charakteryzujący się bogatym dziedzictwem kulinarnym, opartym na lokalnych produktach. Komisja Europejska zarejestrowała ponad 40 polskich produktów spożywczych jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS). Wiele z nich pochodzi z Małopolski. W trakcie tej wycieczki spróbujecie ich smaku oraz poznacie historię ich produkcji.

Czego doświadczycie:

  • poznacie kulinarne tradycje polskich górali
  • odwiedzicie Ojcowski Park Narodowy i mieszczącą się tam hodowlę pstrąga
  • przygotujecie własnoręcznie krakowskiego obwarzanka
  • odwiedzicie małopolską winnicę 
  • zrobicie zakupy na jednym z najstarszych krakowskich targów

Podobne wycieczki

Kulinarne tradycje Pomorza łączą w sobie szacunek dla lokalnych produktów i historię regionu. Ze względu na nadmorskie położenie i duże zalesienie tutejsza kuchnia bogata jest w potrawy z ryb i grzybów. Mniejszości, które zamieszkiwały ten region, pozostawiły nie tylko materialne ślady swojej obecności, ale i historię, którą możemy odkryć również w tradycyjnych produktach i przepisach.

4 dni
Gdańsk / Pomorze
Więcej
Kulinarna podróż do Małopolski