Zarys
Kulinarne tradycje Pomorza łączą w sobie szacunek dla lokalnych produktów i historię regionu. Ze względu na nadmorskie położenie i duże zalesienie tutejsza kuchnia bogata jest w potrawy z ryb i grzybów. Mniejszości, które zamieszkiwały ten region, pozostawiły nie tylko materialne ślady swojej obecności, ale i historię, którą możemy odkryć również w tradycyjnych produktach i przepisach.
Czego doświadczycie:
- zwiedzicie Muzeum Śledzia
- odkryjecie zapisaną w przepisach historię Mennonitów
- odwiedzicie rodzinne gospodarstwo rolne i gorzelnię w jednym
- spróbujecie lokalnych alkoholi
- zasmakujecie w regionalnych przysmakach
Małopolska to region charakteryzujący się bogatym dziedzictwem kulinarnym, opartym na lokalnych produktach. Komisja Europejska zarejestrowała ponad 40 polskich produktów spożywczych jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS). Wiele z nich pochodzi z Małopolski. W trakcie tej wycieczki spróbujecie ich smaku oraz poznacie historię ich produkcji.
Kraków / Ojców / Zakopane
Więcej
Jeżeli to Wasza pierwsza wizyta w Gdańsku, to bardzo szybko przekonacie się, że tak krótki pobyt nie wystarczy na odkrycie wszystkich jego uroków. Te cztery dni wystarczą jednak, abyście zechcieli do niego wrócić, zwłaszcza że każda pora roku jest tu przecież zupełnie inna.
Gdańsk / Malbork / Buczyniec
Więcej
Kulinarna podróż na Pomorze